206
com_content
article
8

AEQ® metoda

 

AEQ® je metoda, ki nam preko višjega zavedanja telesa pomaga bolj resnično občutiti sebe in tako pravilneje zadovoljevati svoje potrebe. Nudi nam znanje potrebno za razumevanje neprijetnosti, ki jih občutimo, ko povečujemo stik s sabo in nam tako omogoča, da se ne ustrašimo lastne resničnosti, shranjene v telesu in podzavesti.

Prvi korak do spremembe je samozavedanje. Opazujte se: svoje misli, strahove, prepričanja, navade, dejanja in tudi svoje nedelovanje. Večina nas verjame, da svoje življenje usmerjamo le mi sami, z lastnimi odločitvami. Je res tako? Rekel bi, da ne. Glede na to, kako duhovno razviti smo, utegnemo dnevno povleči komajda kakšno odločitev, ki bi v polnosti izražala, da se jasno zavedamo svoje poti in sebe v sedanjem trenutku. Večinoma namreč delujemo kot roboti, samozadostno, avtomatsko programirano, pod taktirko starih navad, razvitih iz reakcij na čustvene dogodke iz preteklosti. Kar vpliva na naše fizično stanje – kronične bolečine, prav tako kot na naše psihično stanje – depresija, anksioznost, jeza, čustvena nestabilnost.

Z učenjem AEQ metode se naučimo zavestnega delovanja. Zavest utirimo kot opazovalko lastnih misli, kar našim odločitvam in dejanjem omogoča, da se uresničijo tako, da podpirajo naše cilje in želje.

AEQ metoda tako uči samozavedanja in nadzorovanja gibanja, mišljenja in dejanj, povrne zmožnost upravljanja mišic, telesa, lastne volje in mišljenja. Nudi izviren način sproščanja mišic, kar vpliva tudi na blažitev stresa. 

Izjemno pomembno je razvijati sposobnost občutenja lastnega telesa. To lahko izboljšamo in ohranjamo z AEQ vajami. Zavedati se samega sebe je izjemno prijetno, celo narcisoidno; pozoren si na samega sebe, z zavednim umom spremljaš delovanje svojega telesa. Kdo sem jaz, da sem tako pomembna, pomemben? Pomembni smo enako, kot so pomembni ljudje okoli nas, ki bi jih morali spoštovati ali imeti radi kot sami sebe. Zato razmišljajmo o sebi in se trudimo spoznavati se v globino ter negovati duhovnega raziskovalca v sebi.

A vedno je tu naše telo, ki nas popelje na pot raziskovalca. Nekaj nas boli ali pa le nismo dovolj sproščeni v lastnem telesu in se pri določenih gibih in premikih počutimo, kot bi nas zategovalo. Že zdavnaj se ne znamo več gibati s polnim zavedanjem, tako da gibom prisluhnemo in jih opazujemo, gibanje je za nas nekaj samoumevnega, početje, ki mu ni treba namenjati niti pretirane pozornosti niti kontrole. Kontroliramo in izboljšujemo lahko tisto, česar se zavedamo; če zavedanje urimo, lahko dosti bolje kontroliramo misli, besede, dejanja. In gibanje!

AEQ metoda je razvita za učinkovito in razumljivo pomoč ljudem v kroničnih bolečinah in gibalnih omejitvah. Kot tudi tistim, ki bi radi izboljšali telesne in umske zmogljivosti in dvignili kvaliteto življenja. AEQ vaje so enostavne, nežne, in zelo učinkovite, saj bolečim, napetim, kratkim mišicam povrnejo optimalno funkcijo. Stanje kronično zakrčenih mišic – imenovano senzorno-motorična amnezija (SMA) – izhaja iz prilagoditve podzavestnega dela živčnega sistema na nesreče, poškodbe, operacije ali ponavljajoč stres, ki povzroči senzorno atrofijo. Ta skozi čas vodi v SMA, ki je vzrok za večine vsakdanjih stanj z bolečinami v mišicah, za katere se napačno domneva, da imajo vzrok v strukturnih pomanjkljivostih

 

AEQ metoda omogoča:

  • dolgoročno lajšanje bolečin v mišicah in ponovno fizično samostojnost,
  • razumevanje, kako stres in travma vplivata na možgane in telo,
  • sposobnost, da sami izničite učinke stresa in travme,
  • sposobnost, da lahko sami opazite, popravljate in prilagodite svojo telesno držo, gibalne navade in vsakodnevne gibalne vzorce,
  • izboljšanje somatskega zavedanja, propriocepcije in dihanja,
  • s spremembo v živčnem sistemu se bistveno spremeni funkcija mišice in koordinacija,
  • varne, enostavne tehnike za zmanjšanje stresa celotnega telesa.
 

(povzeto po zapisu avtorja AEQ metode, Ernst Alešu)

 

Pri nas ponujamo sledeče AEQ® storitve:

1. Individualno učenje AEQ metode: Je namenjeno vsem, ki so že obiskovali delavnico ali spletni program oz. že poznajo osnove AEQ metode in bi radi nadaljevali z odpravljanjem kroničnih težav.

2. Učenje AEQ partnerskih odnosov individualno ali v paru: Je namenjeno vsem, ki so že obiskovali delavnico ali spletni program oz. že poznajo osnove AEQ metode in bi radi nadaljevali z odpravljanjem kroničnih težav na področju partnerskih odnosov.

3. Štiri-urne delavnice učenja AEQ  metode: so namenjene vsem, ki bi se radi v kratkem času naučili več AEQ® vaj

4. Spletni program AEQ metode: so namenjeni vsem, ki bi radi učinkovito znižali svojo senzorno-motorno amnezijo in dvignili čustveno zrelost, ter tako zmanjšali nehotena kronična stanja.

5. Vodenje AEQ vaje prek spleta: je namenjeno vsem, ki bi radi 1-2x tedensko bili vodeni skozi vaje in bili deležni dodatne razlage.